Tekniknörd som aldrig låter rädslan styra

Tina Thörner: Fartfylld värm länning med mottot ”allt som man vill kan man göra och inget är för farligt eller för svårt”. Receptet: Fokusera, hitta mål, gå tillbaka om du tappar kompassriktningen och framför allt: Låt inga rädslor styra ditt liv! Önskemål: En app i mobilen som meddelar när hastighets begränsningen ändras under bilfärden, så att man saktar ner.

Tina Thörner har på ett märkligt sätt etsat sig fast hos svenskarna trots att hon bor utomlands sedan ett 20-tal år.
Först var hon den glada värmländskan i olika trafikprogram. Sedan dök hon upp som framgångsrik kartläsare i tävlingar som Paris-Dakar. Dessutom är hon coach, föreläsare och författare. Bland annat. Men någon yrkestitel tycker hon själv inte att hon har. Vi försöker hitta på något på rally… Rallykvinna, rallykartläsare, rallyist, nej det går inte.
– Projektdrivare kanske? Det är nog vad jag mest är, säger Tina.


Flerfaldig mästare

Ett av projekten just nu handlar om att organisera Sveriges insats i ökentävlingen Rally Raid nästa år. Fokus ligger på den svenska entreprenörsandan och svenska företag som vill synas i motorsportsammanhang, exempelvis teknik- och bilföretag.
– Vi måste våga slå oss för bröstet. Om vi inte kan tillverka varor till konkurrensmässiga priser kan vi åtminstone vara världsmästare på ingenjörskonst, säger Tina.
Tina själv vet hur det känns att vara världsmästare. Bland annat har hon vunnit tre dam-VM och mängder av världscuptävlingar och mästerskap med förare som Collin McRae, Jutta Kleinschmidt och Ari Vatanen.
– Det har varit både bra och dåligt att vara kvinna i en mansdominerad sport. Frågor som “är du tillräckligt mentalt stark för att åka med när det går undan?” är inte ovanliga, och fördomsfulla påståenden som att tjejer kan “ligga sig till framgångar” förekommer
också.

Gillar teknik
Kartläsarens jobb omfattar även tekniska bitar, som bilens elektroniska system. Den delen har även utvecklats till ett privat intresse.
– När folk kommer hem till mig – oftast killar på grund av jobbet – blir de förvånade över hur tekniknördig jag är. Jag har kopplat ihop hela huset i ett nätverk och har prylar för det mesta här i livet: Datorer, Ipodar, Ipadar, mobiler, kameror, videokameror…
Tina använder både foton och filmer när hon håller föredrag. Filmerna redigerar hon själv för att ha maximal koll på resultatet.
– Just nu testar jag en betaversion av Explorer 9 samtidigt som jag jämför olika androidtelefoner. Jag har en Samsung Galaxy och en Iphone 4 och håller på att utforska min Ipad. Om en månad får jag en Galaxy Tab och det ska bli otroligt kul att se vad den kan. Ja, så här håller jag på med mina prylar. Jämför och förundras av vad de kan göra.

Den perfekta appen
Drömprylen just nu är annars en mobilapplikation som känner av hur fort hon kör i förhållande till hastightesbegränsningarna.
– 90 procent av mitt jobb går via telefonen och givetvis passar jag ofta på att ringa från bilen. Det är lätt att missa skyltarna, även om jag klarat mig bra från överträdelser. En liten diskret röst som viskar “obs, nu blir det 50-väg”, hade inte varit dumt.

Aldrig rädd
Tina Thörner har inga större tvivel på vad hon själv kan åstadkomma. Livet ska levas med öppna sinnen, utan kemisk stimulans som alkohol och droger.
Det som känns bra, är roligt och utvecklande går alltid att genomföra. Framför allt väljer Tina att ta 100 procent ansvar för det hon själv kan påverka.
Denna devis försöker hon banka in i företagsledare, hockeylag, ungdomar och andra som har förmånen att få ta del av hennes livsvisdomar.
Åt frågan om hon någonsin är rädd när hon kör tävlingar som exempelvis Paris-Dakar, där det faktiskt stryker med en och annan deltagare varje år, fnyser hon bara, även om respekten för sporten och yrket givetvis finns.
– Min pappa var alltid rädd att det skulle hända mig något; att jag skulle förolyckas på grund av mitt val av jobb. Själv dog han 61 år gammal när han ramlade i en trappa och bröt nacken. Jag har bestämt för att ha kvalité i varje dag och bry mig inte så mycket om kvantitet.

Tina Thörner
« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår